Merhaba arkadaşlar 8 yıllık kodlama sektöründe çalışmış bir teknisyen olarak sizler için inkjet ve lazer kodlama cihazları hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
İnkjet kodlama cihazları mürekkep püskürtme yaparak yazı oluşumu sağlar. İnkjet’ler mürekkep viskozitesi hep aynı ayarda tutmak için solvent kullanırlar bu yüzden çok fazla sarf malzeme ihtiyacı duyar. ( Boya ile tiner gibi kalınlaştıkça boyaya tiner eklersiniz) İnkjet bu yüzden filtreleme ihtiyacı da duyar çevresel toz v.b gibi etkenlerden etkilenir. İnkjet uzun süre kapalı kalmayı sevmez ne kadar temiz kapanırsa kapansın sistemde mürekkep olduğu için donacaktır. Bu yüzden ara ara çalıştırmak zorundasınız. Temiz kapanma yapılmazsa veya çalışırken fişten elektriğini çekip kapatırsanız inkjet cihazınızın sistemi donacaktır. Tavsiyem elektrik kesintilerin den zarar görmemek için inkjet cihazın 1-2 kv Online Ups bağlı olması gereklidir.

inkjet kodlama cihazı ile lazer kodlama cihazını karşılaştırmak gerekirse lazerler yazdıkları ürüne göre lazer almanız gerekir lazerler çeşit olarak Fiber,Co2,Uv lazer olarak ayrılırlar bunlarda güçlerine göre ayrılırlar.
inkjet ürün seçmez ürüne yazar ama lazer ürün seçer mesela ahşap,karton,plastik ürünlerine yazacaksanız Co2 türünde lazer cihaza ihtiyacınız var. Avantajı da sarf malzeme ihtiyacı yok, mürekkep aktı çalışmadı derdi yok belli bir tüp ömrü var o tüp bitene kadar kullanım sağlayabilirsiniz. Tüp de modeline göre değişir.